Nettsiden sovemiddel.no har undersøkt hvilke grupper i den norske befolkningen dom blir påvirket av søvnproblemer. Kunstnere er ikke et unntak. Kunstnere kan også være utsatt for søvnproblemer, mye av det på grunn av deres kreative prosesser, arbeidsvaner og følsomhet for stress. Her er noen grunner til at kunstnere kan oppleve søvnproblemer og noen eksempler på kjente kunstnere som har slitt med søvn:

  1. Uregelmessige arbeidstider: Kunstnere har ofte fleksible arbeidstider og kan jobbe sent på kvelden eller tidlig om morgenen når inspirasjonen slår til. Dette kan føre til at døgnrytmen blir forstyrret og dermed skape problemer med søvn.
  2. Stress og angst: Skapende arbeid kan være både givende og stressende. Angst for å prestere, møte frister og håndtere kritikk kan påvirke søvnen.
  3. Bruk av stimulerende midler: Noen kunstnere kan ty til koffein, nikotin eller andre stimulerende stoffer for å holde seg våkne og fokuserte, noe som kan forstyrre søvnen.
  4. Perfeksjonisme: Mange kunstnere er perfeksjonister og kan bruke mye tid på å finpusse arbeidet sitt. Dette kan føre til at de jobber sent på kvelden og ofrer søvn for å få arbeidet sitt til å bli «perfekt».

Eksempler på kjente kunstnere som har slitt med søvnproblemer:

  1. Vincent van Gogh: Den berømte post-impresjonistiske maleren led av flere psykiske lidelser, inkludert søvnløshet. Hans dårlige søvnkvalitet og dårlige mentale helse påvirket både hans liv og hans kunst.
  2. Salvador Dalí: Den surrealistiske kunstneren hadde en uvanlig metode for å få kreativ inspirasjon kalt «Dalí’s slumring med en nøkkel». Han satt i en stol med en nøkkel i hånden og lot seg sovne. Når han sovnet og nøkkelen falt, våknet han og begynte å male inspirert av bildene han så i søvnen.
  3. Francisco Goya: Den spanske maleren opplevde en alvorlig sykdom som førte til døvhet og søvnproblemer, inkludert mareritt og hallusinasjoner. Noen av hans mest kjente verk, som «The Sleep of Reason Produces Monsters», skildrer frykt og angst som oppstår fra søvnløse netter.

Ifølge sovemiddel.no så føyer kunstnere seg inn i en lang rekke grupperinger som har søvnproblemer på grunn av livsstil.