Når det kommer til å spare penger, er det ikke akkurat aksjer man tenker på. Men i takt med at den pensjonen vi kommer til å få når vi blir eldre blir mindre og mindre, og pengene i banken ikke vokser i takt med inflasjonen, blir det mer og mer viktig å tenke på hvordan vi bruker, sparer og investerer pengene våre. For ansvaret for en god alderdom kommer til å ligge mer og mer på våre egne skuldre fremover.

På mange måter kan man si at generasjonen vår er den som har hatt mest oppoverbakke på mange generasjoner. Ikke siden andre verdenskrig har man sett en generasjon gjennomgå mer motgang og mindre økonomisk vekst enn generasjonen før, og det er noe vi må leve med. Aksjer viser seg å være en av måtene å leve litt bedre med dette, og hvis du vil lære litt om aksjer, kan du lese mer her. For det kan vise seg å være sånn vi kan sikre oss.

Det er en myte at man trenger mye penger for å komme i gang med aksjer, og særlig når man ser på det som faktisk er sannheten, nemlig at jo tidligere man kommer i gang med å investere, jo bedre er det! Det er derfor ingen grunn til å la være med å begynne, selv om man kanskje bare har 200 kr å begynne med. For det er bedre enn ingenting.

Hvorfor ikke bare spare i banken?

Det er mange av oss som har vokst opp med en tanke om at det å spare penger i banken er den eneste muligheten når det kommer til sparing. Men i og med at penger generelt er noe man ikke snakker særlig mye om, har det heller ikke blitt snakket særlig mye om dette i dybden. Og sannheten er at det å spare penger i banken kan være fint – men bare hvis man sparer der fordi man trenger tilgang til pengene og ikke tenker langsiktig.

Dette kan for eksempel være en krise-konto til hvis noe skulle oppstå, at man sparer til ferie, innskudd til en leilighet eller et hus, eller andre småting. Men hvis man skal spare mange penger og ikke minst spare penger over lang tid, så er det en ting man ikke kommer utenom å skulle snakke om, nemlig at man faktisk må betale banken negativ rente for å ha pengene der – altså man må betale banken en prosent av beløpet hvert år for å ha dem i banken. Bedre å selv investere!