Det er mange nordmenn som har fått opp øynene for trening på egen hånd, særlig når det ikke alltid er like enkelt å komme seg til treningssenteret. Samtidig er det ikke alle som har plass til tredemølle eller treningssykkel i stua, og det er i mange tilfeller bedre å legge til rette for trening av styrke og balanse inne – og heller trene utholdenhet ute.

Enkle øvelser som fokuserer på styrke og balanse

Øvelser som fokuserer på styrke og balanse er viktige i alle aldre. God balanse er ikke bare avgjørende for toppidrettsutøvere, men også et viktig tiltak når det gjelder å forebygge både skader blant mosjonister og fallulykker blant eldre. Det finnes mange gode balanseøvelser som kan utføres helt uten utstyr, og dessuten er det mulig å komplettere med et balansebrett – på https://billigfitness.no/collections/balansebrett finner du noen alternativer.

Øvelser som styrker den såkalte kjernemuskulaturen, henger også tett sammen med balanse. Kjernemuskulaturen stabiliserer ryggraden, og trening av kjernemuskulaturen er derfor viktig for å forebygge en rekke forskjellige plager og skader.

Husk på at styrke og balanse også er viktig i utholdenhetsøvelser

De aller fleste utøvere som driver med utholdenhetsidrett vet at de også må gjøre styrke- og balanseøvelser, men det finnes selvfølgelig mosjonister som for eksempel bare trener løping. All trening er positiv i seg selv, men trening av styrke og balanse vil både kunne gi bedre resultater i annen idrett, og forebygge skader.

For eksempel er løping en øvelse der særlig fot og kne utsettes for stor belastning, men husk på at også hele kroppen er i bevegelse. Det betyr igjen at balanseøvelser kan ha mye å si når det gjelder å forebygge for eksempel forstuinger, samtidig som sterk kjernemuskulatur også er viktig når kroppen utsettes for høy belastning over tid. Derfor bør også løpere og skiløpere legge til grunnleggende styrke og balanse i treningsprogrammet sitt.