Det er en lang og fascinerende tradisjon der anerkjente kunstnere har bidratt til designet av vinflasker. Noen vinprodusenter samarbeider med kunstnere for å skape unike etiketter som reflekterer både vinens karakter og kunstnerens visjon. Her er noen kjente eksempler:

  1. Château Mouton Rothschild: Dette er kanskje det mest berømte eksemplet. Siden 1945 har Château Mouton Rothschild, en prestisjetung vinprodusent fra Bordeaux, Frankrike, brukt kunstverk av kjente kunstnere på etikettene til sin første vin hvert år. Kunstnere som har bidratt inkluderer Pablo Picasso, Andy Warhol, Joan Miró, Marc Chagall, Salvador Dalí, og Jeff Koons.
  2. Ornellaia: Denne italienske vinprodusenten lanserer en årlig «Vendemmia d’Artista» serie hvor en anerkjent kunstner skaper et unikt kunstverk og en serie med spesialdesignede etiketter for å feire utgivelsen av deres nye årgang.
  3. Baron Philippe de Rothschild og Mouton Cadet: Foruten Mouton Rothschild, har Baron Philippe de Rothschild SA samarbeidet med kunstnere for å designe etiketter, spesielt for sin Mouton Cadet-serie.
  4. Dona Paula Estate: Denne argentinske vinprodusenten har benyttet lokale kunstnere til å dekorere etikettene på sine Estate-serie flasker, reflekterende både regionens kultur og vinens karakter.
  5. Domaine Serene: Dette vinhuset i Oregon, USA, har benyttet seg av kunstnere til å designe etikettene for sin «Artist Series», som presenterer en unik vin hvert år.

Dette er bare noen få eksempler, og det finnes mange andre vinprodusenter verden over som har benyttet seg av kunstnere til å dekorere sine vinflasker. Denne praksisen er ikke bare en hyllest til kunsten, men også en måte å fremheve vinens unikhet og luksus, og skape en dypere, mer personlig tilknytning til kundene. Det er også en måte for kunstnere å nå ut til et bredere publikum gjennom deres arbeid.