Kjøleskapet gjør kanskje ikke så mye ut av seg så lenge det fungerer som det skal, men du merker raskt hvis kjøleskapet ikke klarer å holde riktig temperatur lengre.

Heldigvis finnes det en mengde gode kjøleskap å velge mellom når du bestemmer deg for at det er på tide å finne et nytt som virkelig klarer å holde anbefalt temperatur. Det er viktig å huske på at du dessuten kan spare mye penger på at kjøleskapet holder maten fersk lenger.

Små forskjeller i temperatur kan ha mye å si for holdbarheten

Mattilsynet anbefaler at temperaturen i kjøleskapet er mellom null og fire grader. Det er selvfølgelig ikke fullstendig krise hvis temperaturen for eksempel er fem grader, og anbefalinger om temperatur er for eksempel ikke helt like i Norge og Sverige.

For matvarer som er spesielt ømfintlige for høye temperaturer kan likevel bare en grad eller to høyere temperatur ha mye å si for holdbarheten. Dette gjelder spesielt for fersk fisk, kjøtt og lignende varer. Noen andre produkter, som for eksempel spekemat eller ost, klarer fint litt høyere temperaturer.

Vi kaster alt for mye av maten vi kjøper

Nordmenn kaster alt for mye mat, noe som verken er bra for miljøet eller lommeboka. Riktig temperatur i kjøleskapet kan være et viktig verktøy når du skal redusere svinn fra eget kjøkken.

Det er også viktig å huske på at noen frukt og grønnsaker ikke trives veldig godt i kjøleskapet, det er ikke alltid at lav temperatur er den beste løsningen. Noen kjøleskap har i tillegg ekstra funksjoner som gjør det mulig å tilpasse både temperatur og luftfuktighet i henhold til hva du har i kjøleskapet, for eksempel i form av flere ulike skuffer. Da er det også mulig å skru ned temperaturen litt ekstra når du for eksempel har mye ømfintlig fersk fisk i kjøleskapet.