I dag er det selvfølgelig mange produkter som kan lages med roboter, uansett om det handler om prototyper eller spesialprodukter som lages i få eksemplarer. Samtidig er det også rom for mer manuelle produksjonsmetoder, både for bedrifter og noen hobbybrukere. En fresemaskin er et godt eksempel på en manuell maskin som fortsatt er relevant.

Fleksibel manuell behandling av metall

Noen ganger er det mest praktisk å behandle metall og andre materialer for hånd. Det kan dreie seg om å bore hull, lage gjenger eller helt enkelt å frese ut spor eller lignende. Da vil en fresemaskin være et svært fleksibelt tilskudd til verkstedet. Produkter i proffklassen koster en god del penger, veier flere hundre kilo, og vil legge beslag på relativt mye plass. De kan likevel være et rimelig alternativ for en bedrift, eller en fornuftig investering for noen som virkelig brenner for metallarbeid på hobbybasis.

Nøyaktig kontroll kombinert med høy kapasitet

Det er hovedsakelig tilpasningsmuligheter, størrelse, ekstrafunksjoner og ytelse som skiller enklere søyleboremaskiner eller fresemaskiner fra de virkelige proffproduktene.

  • En større og mer kostbar variant vil legge til rette for en rekke forskjellige justeringsmuligheter, kombinert med fleksible løsninger for håndtering av materialet.
  • Størrelsen til selve maskinen er en stor forskjell, og en større maskin vil selvfølgelig kunne håndtere større objekter når det gjelder både fresing, boring og gjenging.
  • En stor proffmaskin er bygget for ekstreme påkjenninger. Det betyr at både motor, girkasse og andre komponenter er laget for å holde i mange år.

Søyleboremaskiner eller fresemaskiner er uten tvil ikke for alle, men samtidig er de fortsatt relevante i en verden dominert av CNC-maskiner og 3D-printere. Fleksibiliteten og de mange bruksområdene gir denne typen maskiner en plass i mange produksjonsbedrifter, både i dag og i mange år fremover. Dessuten vil den høye kvaliteten til maskiner i industrikategorien bidra til en svært lang levetid.